miercuri, 21 iulie 2021

Innovative Approaches to Teaching - 5 - 9 iulie 2021, Praga, Cehia

În perioada 5-9.07.2021 trei cadre didactice de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Dumitru Costel- profesor de fizică, Chitială Roxana Delia – profesor biologie și Ignătescu Valerica profesor chimie au participat la cursul ,,Innovative Approaches to Teaching”în Praga, Cehia furnizor ITC INTERNAȚIONAL,Praga.  Au fost alături de ei participanți din Grecia, Spania, Cipru, Slovenia , Estonia.



Cursul "Innovative Approaches to Teaching" a fost un ghid practic care și-a propus creșterea calității și eficienței procesului educativ prin aplicarea de metode ca învățarea bazată pe proiect, învățarea bazată pe întrebări, învățarea bazată pe sarcini de lucru; a prezentat modul de planificare, implementare și evaluare a unui proiect, instrumente TIC pentru stimularea creativității și a gândirii critice a elevilor, modul de adaptare a materialelor de învățare pentru realizarea instruirii diferențiate. Dintre activitățile parcurse amintim:

-Theoretical module-21stCentury Skills; Critical and creative thinking, how can it be developed?

-ICT as a tool for development of creativity and critical thinking- Digital Storytelling; Metacognition-teaching students to learn;

-  Gamifying the Classroom

- Peer Education; Modern trends in assessment.

Using online applications in the classroom; Blended Learning- Flipped



Gândirea critică, o calitate esențială în viața personală și profesională, poate fi dezvoltată printr-o serie de metode care ar trebui să stea la baza activității didactice din școlile de azi. Abordarea elevilor trebuie să se realizeze pornind de la inteligențele lor dominante pentru că noile generații de elevi, așa-numitele ”Y” și ”Z” sau ”Mileniali” sunt alcătuite din copii care au un potențial cognitiv enorm, o mare deschidere spre a învăța și înțelege lumea,un bagaj de informații, cunoștințe și abilități de comunicare, relaționare și introspecție net superioare părinților lor. Ei  sunt mult mai înclinați spre a-și exprima emoțiile și sentimentele, însă au un alt ritm și alte nevoi, pe care   școala puțin reușește să se adapteze ca să le satisfacă și datorită programelor școlare foarte încărcate, programe care nu sunt adaptatate specializărilor( ne referim la liceele tehnologice).

 Maniera predominant individuală de lucru în clasă și  aproape totală de comunicare cu colegii în cadrul orelor de curs sunt foarte greu de suportat pentru cei care sunt obișnuiți acum să se conecteze în tot felul de rețele sociale, să-și împărtășească realizările și să fie apreciați (să primească ”like”).

      De aceea, cursul ne-a arătat că realizarea predării prin folosirea teoriei inteligențelor multiple  s-ar putea dovedi un aliat prețios în munca la clasă cu aceste noi generații, deoarece în primul rând valorizarea inteligențelor dominante ale fiecărui elev conduce la creșterea stimei de sine și a interesului pentru școală, conținuturi care până atunci erau inaccesibile capătând deodată sens și devenind abordabile atunci când sunt prezentate de profesor în maniere diferite, folosind ”porți de intrare” adecvate înțelegerii fiecărui elev.

     Metodele interactive dau naştere învăţământului activ, stimulează interesul pentru nou, încurajează implicarea lui în diverse activităţi şcolare, fac ca elevul să participe activ în procesul învăţării, pregătit să-şi însuşească cunoştinţele, prin efort propriu, prin angajarea gândirii şi mobilizarea tuturor funcţiilor intelectuale în raport cu sarcina de învăţare dată.

 Metodele interactive pe care le-am învățat la acest  curs au multe avantaje:transformă elevul din obiect în subiect al învăţării;

- elevul devine coparticipant la propria formare;

- asigură elevului condiţii optime de a se afirma individual şi în echipă;

- dezvoltă gîndirea critică;

- dezvoltă motivaţia pentru învăţare;

-  permit  evaluarea propriei activităţi

Nu au fost uitate de organizatori nici vizitele culturale în care participanții au avut ocazia să viziteze orașul Praga.

    Învățarea într-un mediu intercultural, alături de profesori din alte țări a fost pentru cadrele  didactice sucevene o experiență unică, un bun prilej de a cunoaște profesori noi,  de a schimba opinii, de a face cunoscut sistemul de învățământ din România, de a lega prietenii.